John Lennon

John Lennon byl slavný britský hudebník, především zpěvák, skladatel a kytarista. Byl jedním z členů skupiny Beatles.

RSS kanál

John Lennon se narodil 9.října 1940 jako John Winston Lennon dvěma dosud nevyzrálým rodičům - lodnímu stewardovi a servírce. Proto jej vychovala bezdětná teta spolu se svým manželem. Již od mládí se projevoval jako umělecká osobnost. V roce 1964 mu vyšla první knížka - In his own write. Po absolvování základní školy navštěvoval gymnázium, kde brzy založil skifflovou skupinu Quarrymen.

15.června 1956 se na odpoledním představení poprvé setkal s Paulem McCartneym a nabídl mu místo ve skupině. O dva roky později se k nim přidal George Harrison. Quarrymen se postupně přejmenovali na Johny ans the Moondogs, až se nakonec dohodli na The Beatles. Za začátku se jim nedařilo prorazit a hráli i za... (více) pár marek v Hamburku. Nakonec si jich všiml u The Cavern Clubu v Liverpoolu Brian Epstein, obchodník s gramofonovými deskami. Díky němu poznali svého budoucího manažera George Martina. Ten jim umožnil nahrát jejich první singl Love me do a doporučil jim vyměnit bubeníka. Do skupiny tak přišel Ringo Starr.

23. srpna 1962 se John Lennon poprvé oženil se svou spolužačkou Cynthií a brzy se jim narodil syn. V únoru 1963 natočili Beatles za jedno odpoledne svou první desku Please please me. V únoru 1964 vystoupili v USA ve známé televizní show, čímž odstartovali vlnu beatlemánie. O rok později byli za své zásluhy vyznamenáni Řádem britského impéria M.B.E.

V listopadu 1966 se Lennon poprvé vLondýně setkal s výtvarnicí Yoko Ono. V té době se již pomalu začínaly projevovat první náznaky krize mezi členy kapely Beatles. V roce 1968 se Lennon rozvedl se Cynthií a vydal avantgardní album Johna a Yoko Unfinished music No.1, které svým obalem, na kterém jsou oba protagonisté nazí, šokovalo světovou hudební veřejnost. Několik týdnů před tím se v prodejnách objevilo tzv. Bílé dvojalbum Beatles. V květnu 1969 uzavřeli John a Yoko na Gibraltaru sňatek. Po svatbě odjeli do amsterdamského hotelu Hilton, kde uspořádali svou první mírovou postelovou kampaň tzv. bed-in. V září téhož roku vystoupil John se svou novou kapelou The Plastic Ono Band na rockenrollovém festivalu v yTorontu. Na počátkuroku 1970 se Beatles definitivně rozpadli a Lennon nahrál své první sólové album John Lennon / Plastic Ono Band, které považoval za své nejlepší dílo. V roce 1971 vydal album Imagine a krátce nato se navždy rozloučil s Anglií a začal žít v USA. V roce 1976 se Johnovi a Yoko narodil syn. Šťastný Lennon se uzavřel ve svém velkém newyorském bytě a staral se o syna, kočky, četl a také napsal svou třetí knihu. 15.listopadu 1980 se dostalo na trh jeho poslední album Double fantasy.

8.prosince 1980 ve 22:50 byl Lennon těžce postřelen z revolveru psychicky labilního Marka Chapmana. O pár minut později v nemocnici zemřel.
Herecká filmografie
2011 Beatles: Red Album 1962 - 1966 (video film)
2010 Beatles - Live 1964-1966 (koncert)
Magical History Tour (video film)
2009 John Lennon - In Performance (video film)
2008 Blue album, The (video film)
Meet the Beatles
2007 I Met the Walrus
2003 Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (video film)
The Beatles - Era 60's (video film)
1986 John Lennon Live in New York City (koncert)
1985 Ready Steady Go! The Beatles Live (video film)
1977 Beatles and Beyond, The
Day the Music Died, The
Fire in the Water
1971 Dynamite Chicken
Music!
1969 John Lennon and the Plastic Ono Band - Sweet Toronto
1968 Beatles Mod Odyssey, The
No. 5
Two Virgins
Žlutá ponorka
1967 Jak jsem vyhrál válku
Magical Mystery Tour (TV film)
Our World (TV film)
1966 Rey en Londres, El
Tokyo Concert (koncert)
1965 Beatles, The (TV seriál)
Music of Lennon & McCartney, The (TV film)
Pomoc!
Pop Gear
1964 Around the Beatles (TV film)
Perný den
1963 Scene at 6:30 (TV seriál)

Samostatná diskografie – po odchodu z Beatles
1984 Milk And Honey
1980 Double Fantasy
1975 Rock 'N' Roll
1975 Shaved Fish
1974 Walls And Bridges
1973 Mind Games
1972 Sometime In New York City
1971 Imagine
1970 John Lennon / Plastic Ono Band
kompilace
2010 Gimme Some Truth
2010 Power to the People: The Hits
2005 Peace, Love & Truth
2005 Working Class Hero: The Definitive Lennon
2004 Acoustic
2002 Instant Karma: All-Time Greatest Hits
1998 Anthology - Ascot (cd 1)
1998 Anthology - Dakota (cd 4)
1998 Anthology - New York City (cd 2)
1998 Anthology - The Lost Weekend (cd 3)
1998 Wonsaponatime
1997 Lennon Legend: The Very Best Of John Lennon
1990 Lennon
1986 Menlove Ave.
1982 The John Lennon Collection
1975 Shaved Fish
live
1986 Live In New York City
1969 Live Peace in Toronto 1969
singly a EP
1985 Jealous Guy
1984 Borrowed Time
1984 Every Man Has a Woman Who Loves Him
1984 I'm Stepping Out
1984 Nobody Told Me
1982 Love
1981 Watching the Wheels
1981 Woman
1980 (Just Like) Starting Over
1975 Stand by Me
1974 Whatever Gets You thru the Night
1974 #9 Dream
1973 Mind Games
1972 Woman Is the Nigger of the World
1971 Happy Xmas (War Is Over)
1971 Imagine
1971 Power to the People
1970 Instant Karma!
1970 Mother
1969 Cold Turkey
1969 Give Peace a Chance
soundtracky
2006 The U.S. vs. John Lennon
1988 Imagine (skrýt)

Veřejné vzkazy

Poslat osobní, neveřejný dopis | Co to je?

Vložit nový veřejný
Fotografie lenn1.jpg

♥ 9. října 1940, Liverpool, Merseyside, Anglie, Velká Británie
† 8. prosince 1980, New York City, New York, USA

Přidat video

Bed-in in Hilton

Imagine

Mind Games


Profil založen: 3.6.2012
Správce: Jana Burešová


Nahlásit nevhodný obsahDěkujeme, že nám pomáháte
udržovat tento profil.

Kontaktujte správce

Související profily

 SOLAR BOHUMIL
† 25. červen 1997
DĚLNÍK
 SOLAROVÁ LUDMILA
† 13. květen 1973
POŠTOVNÍ DORUČOVATELKA
 Bohouš Solar
† 20. říjen 2021
Zedník