Ing.arch. Pavel Bobek

Pavel Bobek byl český zpěvák country, rock'n'rollu a pop-music. Díky zálibě v country music byl označován za českého Johnnyho Cashe, kterého obdivoval a v roce 1978 si s ním dokonce zazpíval. Mezi jeho největší hity patří písně Oh, Ruby, Veď mě dál, cesto má, Lásko, mně ubývá sil, S tím bláznem si nic nezačínej či Nedělní ráno. Byl oceněn Zlatou portou a v roce 2013 byl uveden do Síně slávy českou Akademií populární hudby.

RSS kanál

Pavel Bobek se narodil 19.září 1937 v Praze. Po studiu na gymnáziu vystudoval architekturu na Fakultě architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze, kde mezi spolužáky poznal i své dobré přátele, přední české architekty Jana Kaplického a Evu Jiřičnou. Již během studií byl členem fakultní skupiny Fapsorchestra, později zpíval ve Studiu bigbeatové hudby a od roku 1959 v divadle Paravan.
Po studiích nastoupil do Sdružení velkovýkrmen, kde se sešel s Petrem Nárožným a Mirkem Černým.
Úspěšnou pěveckou kariéru nastartoval ve skupině Olympic v letech 1963-65, se kterou vystupoval v divadle Semafor v programu Ondráš podotýká a od roku 1966 často vystupoval s Country Beatem Jiřího Brabce.... (více) S touto skupinou se také v roce 1967 stal stálým členem divadla Semafor, kde působil až do roku 1990. V Semaforu účinkoval často v pořadech M. Šimka a M. Horníčka.
V roce 1970 obsadil první místo hitparády Supraphonu s hitem Oh, Ruby, jehož český text napsal Jiří Grossmann. O rok později obsadil tamtéž druhé místo s písní Huston.
První album Veď mě dál, cesto má natočil až roku 1975, které si získalo velkou popularitu. Hit Lásko, mně ubývá sil se v roce 1980 udržel v Top 10 Supraphonu po dlouhých 13 měsíců.
V roce 1980 byl Bobek oceněn Zlatou portou za zásluhy a rozvoj country music.
Od roku 1982 jezdil se skupinou Groš ss koncertním programem Pár přátel mít a později intenzivněspolupracoval s manželi Milošem a Lídou Nopovými.
Sedm let po Sametové revoluci byl zvolen do senátu.
V posledních letech vystupoval se skupinou Malinaband frontmana Luboše Maliny.
V roce 2007 prodělal mozkovou mrtvici.
Roku 2013 byl uveden do Síně slávy českou Akademií populární hudby.
Pavel Bobek zemřel po dlouhé nemoci 22. listopadu 2013.


Diskografie
2012 – Singing Ya Ya Youpi
2012 – Kruhy
2010 – Víc nehledám... (album coververzí Johnnyho Cashe)
2008 – Muž, který nikdy nebyl IN
2007 – Nedělní ráno
2007 – Antologie
2006 – 40 hitů od A do Z
2005 – Muž, který nikdy nebyl IN
2002 – Všem dívkám, co jsem měl kdy rád
2000 – Jsem pouhýznámý
1998 – Pavel Bobek v Lucerně
1996 – Bůh má mě rád
1995 – Hejno padlých andělů
1994 – The Best Of Pavel Bobek Volume II.
1993 – Zvláštní věc
1993 – Pojď dál a zpívej
1992 – The Best Of Pavel Bobek Volume I.
1992 – Muž v zrcadle
1988 – Já přitom byl
1986 – Galaportrét
1984 – Stárnoucí mladík
1982 – The Stranger
1981 – Zkus se životu dál smát
1981 – Profil
1975 – Veď mě dál, cesto má
1964 – Big Beat (skrýt)

Veřejné vzkazy

Poslat osobní, neveřejný dopis | Co to je?

Vložit nový veřejný
3348
Helena Bezpalcová, 20. 11. 2013
Je mi to moc líto,měl nádherné písničky.Zrovna před chvílí jsem si pobrečela,když uváděli jeho písničky...Můj rodný dům.Kde jsou ty časy,osud nás z něho odvál a zůstaly jen krásné vzpomínky.At se tam nahoře má moc... (více) dobře.Nějak těch prima lidí tam rychle přibývá. (skrýt)
4142
Jana Vorlova, 19. 9. 2014
pavliku posílám ti velkou pusu na nebíčko moc nám chybíš Jana
Fotografie bobekfb.jpg

♥ 19. září 1937, Praha, Československo
† 20. listopadu 2013, Praha, Česká republika

Přidat video

S tím bláznem si nic nezačínej

Veď mě dál, cesto má

Oh, Ruby


Profil založen: 20.11.2013
Správce: Anežka Novotná


Nahlásit nevhodný obsahDěkujeme, že nám pomáháte
udržovat tento profil.

Kontaktujte správce

Související profily