Martin Frič

Martin Frič byl významný český filmový režisér, scénárista, herec a pedagog. Byl žákem režiséra Karla Lamače a ovládal celou řadu filmových profesí od filmového výtvarníka, tvůrce titulků k němým filmům, filmového laboranta, kameramana až po autora námětů. Je považován za jednu ze zakladatelských osobností českého filmu. Roku 1965 mu byl udělen titul Národní umělec.

RSS kanál

Martin Frič používal umělecké jméno Mac Frič. Studoval na nižší reálce a uměleckoprůmyslové škole. V šestnácti letech se začal věnovat divadlu. Začal vystupovat v kabaretu Červená sedma, na Revoluční scéně a v divadle Rokoko, pak opustil Prahu a v Bratislavě se stal jedním ze spoluzakladatelů populárního nočního podniku Kabaret Moderna. Po roce se opět vrátil do Prahy.
Ve dvaceti letech se díky úspěšnému návrhu plakátku k filmu Dáma s malou nožkou dostal k filmu. Nejdříve kreslil reklamy, maloval stavby, pracoval v laboratořích, psal scénáře a hrál malé role. Jeho režijním debutem se stal film Páter Vojtěch. Byla to adaptace populárního románu v titulní roli s Karlem Lamačem.... (více) Film sklidil úspěch i v zahraničí. Prvním Fričovým zvukovým filmem byl Dobrý voják Švejk, pak následovalo několik filmů vzniklých ve spolupráci s Karlem Lamačem – On a jeho sestra, To neznáte Hadimršku – ve kterých hrál hlavní roli Vlasta Burian. S ním pak Frič natočil ještě devět filmů, z nichž je za nejlepší považován film U snědeného krámu. Roku 1933 se opět sešel k filmové spolupráci s Hugo Haasem, která skončila roku 1937, kdy Haas začal sám režírovat.
V roce 1937 natočil Frič s Voskovcem a Werichem film Svět patří nám. Jednalo se o jeden z nejodvážnějších protifašistických filmů své doby, což mu pak vyneslo řadu problémů během okupace. Další hereckou osobností, se kterou natáčel, byl Oldřich Nový. Za režii filmů Kristián a Škola základ života získal Mac Frič Zemskou cenu 1939. Frič ve svých filmech využil také komediálního talentu Nataši Gollové a členky Národního divadla Růženy Naskové.
Po roce 1945 získal za film Čapkovy povídky ocenění na MFF v Benátkách. Po natočení filmů Císařův pekař a Pekařův císař dostal od ministra kultury Z.Nejedlého dvouletý distanc. Během té doby natáčel dokumenty. Po skončení zákazu začal natáčet s novými oblíbenými herci Jiřím Sovákem, Jiřinou Bohdalovou, Vlastimilem Brodským a Milošem Kopeckým. K jeho vrcholům patří také televizní práce Medvěd a slzy, které svět nevidí s JanemWerichem v hlavní roli. Jeho nenaplněným snem bylo natočit film Lidice o tragickém osudu této vesnice.
Jeho manželkou byla herečka Suzanne Marwille, která již měla dvě dcery z předchozího manželství. Martin Frič měl lékaři přísně zakázáno pít. V noci na 21.srpna 1968 si nalil koňak a druhý den ho odvezli do nemocnice, kde 26.srpna 1968 zemřel.

Režijní filmografie
1968 Nejlepší ženská mého života
1967 Odsouzený z Pinktownu (TV film)
Přísně tajné premiéry
Zločin a trik I. (TV film)
1966 Lidé z maringotek
1964 Hvězda zvaná Pelyněk
Obraz (TV film)
1963 Král Králů
1962 Malá noční povídka: O škodlivosti tabáku (TV film)
Slzy, které svět nevidí (TV film)
1961 Medvěd (TV film)
Námluvy (TV film)
1960 Bílá spona
1959 Dařbuján a Pandrhola
Princezna se zlatou hvězdou
1958 Dnes naposled
Povodeň
1956 Zaostřit, prosím!
1955 Nechte to na mně
Psohlavci
1953 Tajemství krve
1951 Císařův pekař a pekařův císař
1950 Bylo to v máji
Past
Zocelení
1949 Pětistovka
Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
1948 Návrat domů
1947 Čapkovy povídky
Polibek ze stadionu
1946 Varúj...!
13. revír
1945 Černí myslivci
1944 Počestné paní pardubické
Prstýnek
Z lásky k tobě
1943 Druhý výstřel
Experiment
1942 Barbora Hlavsová
Valentin Dobrotivý
1941 Hotel Modrá hvězda
Roztomilýčlověk
Tetička
Těžký život dobrodruha
1940 Baron Prášil
Druhá směna
Katakomby
Muzikantská Liduška
1939 Cesta do hlubin študákovy duše
Eva tropí hlouposti
Jiný vzduch
Kristian
Muž z neznáma
1938 Krok do tmy
Škola základ života!
1937 Advokátka Věra
Hordubalové
Lidé na kře
Mravnost nade vše
Svět patří nám
Tři vejce do skla
1936 Černobílá rapsodie
Páter Vojtěch
Švadlenka
Ulička v ráji
Ulička v ráji (německá verze)
1935 Ať žije nebožtík
Hrdina jedné noci
Hrdina jedné noci (německá verze)
Jánošík
Jedenácté přikázání
1934 Hej - rup!
Mazlíček
Posel míru
Poslední muž
Život je pes(německá verze)
1933 Dvanáct křesel
Pobočník Jeho Výsosti
Pobočník Jeho Výsosti (německá verze)
Revizor
S vyloučením veřejnosti
U snědeného krámu
Život je pes
1932 Anton Špelec, ostrostřelec
Kantor Ideál
Maska
Sestra Angelika
1931 Dobrý voják Švejk
On a jeho sestra
On a jeho sestra (německá verze)
To neznáte Hadimršku
To neznáte Hadimršku (německá verze)
Udavač
1930 Osudy dobrého vojáka Švejka
Vše pro lásku
1929 Chudá holka
Varhaník u sv. Víta
1928 Páter Vojtěch (skrýt)

Veřejné vzkazy

Poslat osobní, neveřejný dopis | Co to je?

Vložit nový veřejný
Fotografie fri1.jpg

♥ 29. března 1902, Praha, Rakousko-Uhersko
† 26. srpna 1968, Praha, Československo

Přidat video

Cigareta Maca Friče

Páter Vojtěch

Jánošík


Profil založen: 25.6.2012
Správce: Jana Burešová


Nahlásit nevhodný obsahDěkujeme, že nám pomáháte
udržovat tento profil.

Kontaktujte správce

Související profily

 Eliška Davidová
† 9. červenec 2012
dceruška,sesřička,sestřenice, vnučka,žákyně, kamarádka
Ing. Michael Jírovec
† 25. leden 2021
důchodce
Ing. Zdeněk Flajzar
† 2. říjen 2017
technik